סוף סוף מצאתם דירה שאין בה ג'וקים, אתם לא מתחשמלים כשאתם נוגעים במפסקי החשמל, ובסלון אין אמבטיה נטושה? שיחקתם אותה. המומים מהמזל שלכם אתם רצים לחתום על חוזה שכירות, אבל אז, שנייה לפני – אולי בדרך – אתם רואים את הכתבה הזאת. איזה מזל. אז לאילו דברים אתם חייבים לשים לב? על מה להתעקש ועל מה אתם יכולים לוותר בכיף? הנה כמה טיפים מועילים:
שטר חוב, ערבות או צ'ק בנקאי?
כל בעלי הדירה ללא יוצא מהכלל מבקשים ערובה כלשהי, שתבטיח אותם במקרה שאתם פתאום תחליטו להפסיק לשלם את שכר הדירה. הם לא מכירים אתכם, ולא יודעים עליכם כלום – אז למה שלא יחששו לגורל הנכס שלהם? הגיוני סך הכל. אבל מהצד השני של המתרס, גם אתם לא ממש מכירים אותם. מי יבטיח לכם שהם לא ילכו לממש את הערבות או את הצ'ק הבנקאי סתם כך כי בא להם כסף זמין? לכן, תתעקשו על שטר חוב לביטחון, ולא על שום תנאי ערובה אחר.
סעיף שמאפשר לכם לברוח
הדירה החדשה שלכם לא אמורה להיות כלא שבו אתם מוחזקים בניגוד לרצונכם. החיים הם דינמיים וגם אם עכשיו אתם נשבעים שאתם תגורו בדירה הזאת לפחות שנתיים, דברים עלולים לקרות: בני זוג יכולים להיפרד, אתם עלולים למצוא עבודה במקום רחוק יותר, לקבל מילגה ללימודים באוניברסיטה מרוחקת, להוליד ילד ולרצות דירה יותר גדולה ועוד אלף ואחת סיבות רלוונטיות. קורה. לכן רצוי שבחוזה שלכם יהיה סעיף שלפיו מותר לכם לעזוב באמצע החוזה, בתנאי שאתם דואגים למצוא דייר חלופי במקומכם.
סעיף שמכיר בזכויות שלכם במקרה של תמ"א
בערים רבות מתקיימים פרוייקטים רבים של שיפוץ הבניינים, דבר שמועיל מאד לבעלי הדירות אך ממש לא לשוכרים, שעבורם אלה שנתיים שלוש של רעש ובלגן – שבסופם הדירה תהיה גדולה ויוקרתית יותר וכנראה תעלה מחיר שהם לא יוכלו להרשות לעצמם. לפני שאתם חותמים על חוזה השכירות וודאו שיש סעיף שמאפשר לכם להתנתק מהחוזה ללא שום תנאי או קנס, במקרה של התחלת בניית תמ"א. המהדרין גם יכולים להוסיף סעיף כזה למקרה של בנייה בבניין סמוך. אגב, אם הרעש אינו מפריע לכם, אתם יכולים להישאר בדירה במחיר נמוך משמעותית – וכמובן שכל זה צריך להיות מעוגן בחוזה.
מי משלם על הנזקים שנגרמים לדירה?
אחד הסעיפים הקבועים גורסים שאם נגרם נזק לדירה על הדייר לשלם אותו, למעט מקרים של מבנה כמו פיצוץ צנרת וכדומה. כדי שלא תיכנסו לצרות צרורות, כדאי לכם להקפיד שיהיה לכם ביטוח דירה שמכסה אתכם מכל הצדדים, שאותו אתם משלמים ביחד עם בעל הדירה. זהו מקרה של win win מאחר וגם לבעל הדירה יש אינטרס לביטוח דירה שיגן עליכם ועליו במקרה של שריפה, של תאונה בתוך הדירה, של נזק בדירה ועוד. עם דירות ישנות אסור להסתבך, בכל רגע נתון עלול משהו לקרות ואתם ממש לא רוצים שזה יפול על כתפיכם ועל חשבונכם. אגב זה הזמן להכניס לחוזה סעיף משלכם: אחרי שתבדקו את הדירה ותצלמו כל סדק בקיר וכל שריטה על הדלת, תכתבו בחוזה פירוט של כל הליקויים כדי שלא תואשמו בכך שאתם גרמתם להם, ולא תהיה לבעל הדירה שום אפשרות להוציא מכם עוד כספים לצורך תיקון כביכול.
דקה לפני שאתם חותמים תבדקו את הדירה שוב
הקפידו לבדוק את הדירה בזמנים שונים, ולא רק בבוקר או רק בערב, מאחר ואולי מוסתרת מכם אינפורמציה חשובה שתגרום לכם לשנוא את המגורים בדירה הזו. אם ראיתם את הדירה עד כה רק בשעות הערב, אתם עלולים לגלות שבשעות הבוקר מופעל בדירה הסמוכה גן או צהרון רעשני, משאיות חלוקת מזון שעושות רעש נוראי בחמש בבוקר, צילצולים של בית ספר שלא ידעתם שהוא בכלל נמצא שם ועוד. גם לגבי שעות הערב אתם עלולים לגלות הפתעות, כמו למשל מועדון רועש סמוך, דירת שכנים שבה מתכנסים לקריוקי מדי ערב, גינה שהופכת מפגש של שיכורים בכל ערב – ועוד. שימו לב שהשכונה סביב הדירה אכן מתאימה לסגנון שלכם: אם אתם חילוניים והשאר דתיים, אם אתם צעירים וכולם מבוגרים, ועוד.